Księżyc wpływa na opady
2 lutego 2016, 07:00W najbliższym numerze Geophysical Research Letters ukażą się wyniki badań naukowców z University of Washington, z których wynika, iż fazy księżyca mają wpływ na opady. O ile mi wiadomo, to pierwsze badania, które w sposób przekonujący wyjaśniają związek pomiędzy siłami pływowymi księżyca a opadami - mówi Tsubasa Kohyama, jeden z autorów badań.
Genetyczna predyspozycja do depresji to nie wyrok
31 marca 2016, 12:06Kiedy szczury genetycznie podatne na depresję przeszły "psychoterapię" dla gryzoni, ich depresyjne zachowania zniknęły. Okazało się także, że niektóre biomarkery depresji zmieniły się do wartości typowych dla osobników zdrowych.
Cieńsze muszle martwią specjalistów
16 czerwca 2016, 11:02Z badań przeprowadzonych przez biologów z University of Chicago dowiadujemy się, że w latach 70. ubiegłego wieku muszle omułków kalifornijskich znajdowane na plażach Kalifornii nad Pacyfikiem były średnio o 32% grubsze niż muszle obecnie tam zbierane
Fotosyntetyczne zabezpieczenie
12 października 2016, 11:55Mechanizm sprzężenia zwrotnego zabezpiecza rośliny przed uszkodzeniem przez światło. Zespół z Imperial College London odkrył, że kluczowy dla fotosyntezy fotoukład II (PSII) dostosowuje swoją aktywność, by uniknąć uszkodzenia przez światło i tlen.
Orzechy należy podawać już kilkumiesięcznym dzieciom
9 stycznia 2017, 13:40Amerykański Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) wydał nowe zalecenia dotyczące alergii pokarmowych. Znalazły się tam porady, które całkowicie przeczą dotychczasowemu stanowisku ekspertów. NIAID wzywa rodziców, by podawali orzechy już 4-miesięcznym dzieciom
Czesi odkrywają tajemnice 100-letniego piwa
31 marca 2017, 05:12Odkryte dwa lata temu w Czechach 3 butelki ok. 100-letniego piwa pozwolą naukowcom lepiej zrozumieć praktyki browarnicze z początku XX w., a także zmiany zachodzące w trunku na przestrzeni dłuższego czasu. Jana Olšovská i jej zespół uważają, że dwa piwa zepsuły się wskutek zanieczyszczenia mikroorganizmami, zaś trzecie zestarzało się naturalnie.
Kora wzrokowa rozwija się do czterdziestki
30 maja 2017, 11:34Pierwszorzędowa kora wzrokowa (V1 lub inaczej 17. pole Brodmanna), o której sądzono, że dojrzewa i stabilizuje się w pierwszych latach życia, nadal rozwija się do późnych trzydziestu kilku lub wczesnych czterdziestu kilku lat.
Kopalny bezzębny delfin z Karoliny Południowej
24 sierpnia 2017, 10:30Amerykańsko-kanadyjski zespół naukowców opisał kopalnego delfina, który żył u wybrzeży Karoliny Południowej ok. 28-30 mln lat temu. Inermorostrum xenops, bo taką mu nadano nazwę, nie miał zębów.
Stres wpływa na mikrobiom tak samo, jak "śmieciowe" jedzenie
17 października 2017, 10:22Stres jest tak samo szkodliwy, jak niezdrowa dieta. Zespół prof. Laury Bridgewater z Brigham Young University odkrył, że gdy samice myszy wystawiano na oddziaływanie stresu, ich mikrobiom zmieniał się podobnie jak u myszy na wysokotłuszczowej diecie.
Instytut Żywności i Żywienia przygotował dla dzieci aplikację o zdrowym żywieniu
5 stycznia 2018, 13:24„Zdrowice” to nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci i młodzieży przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci mają nadzieję, że dzięki tej grze dzieci zainteresują się zasadami racjonalnego żywienia i zdrowym stylem życia.